O festivalu

Belgrade Beer Fest 2012. godine slavi svoj deseti rođendan!

Ove godine, od 14. do 19. avgusta, održaće se deseti po redu Belgrade Beer Fest. Povodom ovog, prvog jubileja, producent festivala Beogradska kulturna mreža, odlučila da da posetiocima pokloni još jedan dan odlične muzike i zabave, tako da će BBF 2012 trajati šest dana, umesto dosadašnjih pet!

Svi izvođači, koji će nastupiti prvog dana festivala prvi put ove godine dolaze na Belgrade Beer Fest! Svakako se najviše očekuje od nastupa Prljavog kazališta, koje u Beograd dolazi posle više od dvadeset godina, a istog dana na bini će se pojaviti i Zoran Predin, hor Viva Vox, kao i kultni beogradski bendovi Playboy i Vampiri.

Neki od izvođača koji će nastupiti tokom ostalih pet dana festivala, poput Obojenog programa, LoveHuntersa, Pekinške patke, Ritma nereda, Plavog orkestra, Crvene jabuke, takođe će prvi put nastupiti na ovom, najposećenijem muzičkom događaju u Srbiji.

Belgrade Beer Fest će i ove godine zadržati ono po čemu je poznat: besplatan ulaz, raznovrstan muzički program koji se bazira na rokenrol zvuku, pre svega bendova iz Srbije i regiona, široku ponudu domaćih i inostranih pivskih brendova, kao i društvene kampanje sa naglaskom na zaštiti životne sredine.

Petar Janjatović o Belgrade Beer Festu, povodom desetogodišnjice:

"Znam da laici misle kako je sa elementima kao što su leto, pivo, sponzori i besplatni rokenrol koncerti veoma lako napraviti dobar festival. E pa nije. Neophodni su još i neverovatna volja, upornost, umešnost, diplomatske sposobnosti i muzički ukus. Ni beogradski Beer Fest nije odmah stao na noge. Razvijao se oprezno kao i svaka novotarija. Posebno na ovim našim osetljivim terenima. I danas je veći nego što je pre deset godina iko mogao da nasluti. Mudro oslonjen na domaće i komšijske muzičke snage ima jasan profil i narastajuću publiku. Više nego dovoljno."

Nekoliko činjenica iz istorijata Belgrade Beer Festa:

Belgrade Beer Fest™ je po prosečnoj poseti najveći pivski festival u jugositočnoj Evropi. Za 5 dana koliko traje, Festival poseti preko 500.000 ljudi. Ovakvu posećenost Festival ima zahvaljujući svojim osnovnim principima – besplatnom ulazu, izuzetnom muzičkom programu i širokoj ponudi domaćih i inostranih pivskih brendova.

Belgrade Beer Fest™ je osnovan 2003. godine. Za devet godina postojanja oko 4.650.000 posetilaca moglo je da vidi više od 450 besplatnih muzičkih nastupa, degustira preko 90 brendova piva i učestvuje u brojnim društvenim kampanjama.

Festival je dobio mnogobrojna priznanja. Među njima je preporuka britanskog lista The Independent, koji je Belgrade Beer Fest™ 2005. godine uvrstio među 20 svetskih događaja koje bi obavezno trebalo posetiti. Profesor Dennis Wilcox, u svojoj knjizi "PR Strategies and Tactics" koja se koristi na preko 350 univerziteta širom planete, naveo je Belgrade Beer Fest™ kao pozitivan primer marketinga i PR kampanje. Povodom velike društvene kampanje "Biram da recikliram", čiji su ciljevi bili da se ojača ekološka svest građana i kupe reciklažni kontejneri za beogradske škole, Festival je od marketinškog časopisa "Taboo" dobio 2009. godine nagradu za marketinški događaj godine.

Belgrade Beer Fest™ se zahvaljujući svemu ovome etablirao kao jedan od najznačajnijih segmenata turističke ponude Srbije, te kao brend koji radi na promovisanju zemlje i jačanju njenog imidža.

Po istraživanju Turističke organizacije Srbije (TOS), manifestacije su prve na listi turističkih motiva za dolazak stranih turista u našu zemlju. To je razlog da manifestacioni turizam bude istaknut u "Strategiji razvoja turizma Srbije" kao veoma značajan segment razvoja turizma u Srbiji, ali i kao komparativna prednost domaćeg turizma. Procena je da se od inostranih turista desetostruko vraća svaki dinar uložen u manifestacije! To je značajan podatak za ekonomsku održivost (i potencijal), manifestacija pogotovo u uslovima svetske ekonomske krize.

Dobrodošli!

bbf arhiva